Waarom falen zo belangrijk is - mijn oproep tot falen


Het klinkt voor velen misschien bizar en tegengesteld tot de normale gang van denken dat de focus legt op succesvol zijn … maar in mijn ervaring is “falen” niet alleen belangrijk, zelfs noodzakelijk om te groeien zowel innerlijk als ook uiterlijk.

Alle populaire boeken, artikels enzo leggen de focus op “succesvol” zijn, op alle gebieden. Succes op het werk, in je hobby’s, een succesvolle relatie, kinderen die succes hebben … ik ga niet zeggen dat ik zelf geen succes wil hebben maar laten we eerst even stil staan bij de begrippen “succes” en “falen”. Het zou zomaar eens kunnen zijn dat die heel goed samengaan.

Laat me dit even verduidelijken. Als we de betekenis van “falen” even opzoeken dan is dat synoniem met mislukken, tekortkomen, gezichts-verlies lijden, financiële verliezen lijden … daar komen 2 vragen in me op:

  • Wie faalt er? Je kan zeggen “ik”? Maar welke “ik?

  • Voel jij zelf dat je faalt of zijn het je vrienden, familie, partner, werkgever of de maatschappij die je katapulteren als iemand die faalt.

We zijn allemaal een godsvonk. Net zoals een druppel de zee bevat, zo zijn wij in wezen ook volmaakt goddelijk. Dus in dit opzicht kunnen we helemaal niet falen.

En toch hebben we allemaal een moment in ons leven waarop we het gevoel hebben dat we falen. En hierin ligt juist het antwoord. We hebben het “gevoel” dat we falen, of de buitenwereld zegt ons dat we falen. Dit heeft meestal te maken met een bepaald verwachtingspatroon dat we onszelf opleggen of anderen ons opleggen. Een verwachtingspatroon is steeds verbonden met de persoonlijkheid. De persoonlijkheid wil altijd iets bereiken, of iets hebben; dat kunnen materiële dingen zijn, maar dat kan ook te maken hebben met de gezondheid en ja, zelfs met spirituele wensen zoals het bereiken van verlichting.

Innerlijk echter gebeurt er op het moment van falen grootse dingen. De ziel immers kent geen verwachtingen. De ziel leeft in het heden en is. Het brengt onze persoonlijkheid in een crisis of onbehaaglijk gevoel met als doel de deur te openen voor de bloei van de ziel. Je zou kunnen zeggen; de ene zijn dood is de andere zijn brood ;-)

Maar zo is het wel. De ziel kan enkel openbloeien als de persoonlijkheid afsterft. Dus als je nog eens faalt, stel jezelf de vraag: welke aspecten van mijn persoonlijkheid liggen nog niet in lijn met mijn ziel en ware wezen en moeten dus nog afsterven? Waar ligt dan wel mijn ware roeping? Dat geeft al een heel ander beeld op het verhaal.

In interviews met succesvolle ondernemers, wetenschappers, acteurs, schrijvers … zullen ze allemaal zeggen dat ze vóór hun succes vele malen gefaald hebben. Maar dat het falen hen juist het meeste geleerd heeft. Door te falen zijn ze nog in een dieper contact met zichzelf gekomen en werden ze uitgedaagd om in hun eigen kracht te gaan staan en te geloven in zichzelf ondanks kritiek. Mooie hedendaagse voorbeelden hiervan zijn Oprah Winfrey, J.K Rowling …

Ik ben een enorme liefhebber van tekenfilms, en films van Lord of the Rings, Star Wars, Avatar … en telkens merk ik op dat het hoofdpersonage tot een bepaald dieptepunt wordt gedreven om dan uiteindelijk in zijn/haar eigen kracht komen te staan en toch te winnen.

Welnu, daar gaat het in het leven om en dat is ook vaak de reden waarom vele mensen afhaken net voor hun succes. Ze haken af omdat ze op een punt worden gedreven waarop ze denken alles te verliezen, maar uiteindelijk kunnen ze dan alles winnen. Angst om te falen is de grootste vijand van succes.

Ook kinderen zijn een enorme inspiratiebron om falen en succes te begrijpen. Een kind dat voor de 1ste keer probeert te staan en het lukt niet, gaat er niet gefrustreerd bij zitten en zeggen dat het toch nooit zal lukken en opgeven. Iets wat wij als volwassenen vaak wel doen. Een kind zal de volgende dag gewoon terug proberen tot het lukt. Als volwassenen zouden we terug wat meer moeten zijn zoals een kind. Proberen, vallen, opstaan en terug proberen tot het ons lukt.

Persoonlijk heb ik in mijn leven al vele malen gefaald. Maar het is dankzij deze ervaringen dat ik de persoon ben die ik nu ben. Deze ervaringen hebben me een dieper inzicht gegeven in mezelf, de wereld, het wereldbeeld, en dat er nog zoveel meer is dan we denken en weten. Het is in de donkerste periodes van mijn leven dat de grootste transformaties zich hebben gemanifesteerd. Het was tevens een enorme groei in mededogen.

En daarom doe ik een oproep aan éénieder om jezelf en anderen toe te laten te falen. Ik doe een oproep aan ouders om hun kinderen te laten falen. Leer ze daarmee omgaan en ze zullen zoveel wijzer worden. Ik doe een oproep aan de samenleving om falen niet te (ver)oordelen, maar er de positieve aspecten van te omarmen. Het is gewoon een ervaring op de weg die we te gaan hebben, de weg die we in deze reïncarnatie gekozen hebben. Niet meer en niet minder.

Om namah shivaya,

Ann

#Falen #succes #persoonlijkheid #ziel

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon